Vad jag tänker om köttskatt

Jag och min kollega på Bloggkommentatorerna.se fick det här mailet nu i dagarna. Eftersom det handlar om kost så tänkte jag svara på det här eftersom det passar bättre in här.

Hej! Hur resonerar ni kring vårt köttätande och dess påverkan på djur, människor och miljö? LCHF fantaster som ni är. Jag vet att man inte bara äter kött men ett flertal undersökningar visar att köttkonsumtionen gått upp på senare år och det lär ju inte bli bättre av att människor tror att de inte kan äta spannmål,baljväxter och rotfrukter, Skriv gärna om hur du/ni tänker!

Kött och klimat: Blodig biff med bismak

Jordbruksverket vill införa en köttskatt för att köttkonsumtionen skall minska eftersom belastningen på miljön ökar med köttkonsumtionen. Köttkonsumtionen har ökat de senaste åren på grund av att kött har blivit billigare sägs det och det blir ett miljöproblem sägs det. Så vad tycker jag om det här?

Jag tycker att Jordbruksverket har en poäng med köttskatt. Inte för att jag tycker att man inte skall äta kött för det tycker jag att man skall göra. Vegetariska alternativ anser jag att man kan äta ett par gånger i veckan som t ex omelett, grönsaksgratänger och andra vegetariska alternativ men variera med kyckling, nöt, lamm, gris, fisk, skaldjur samt vilt. Variera så mycket som möjligt för hälsan för att få i sig allt kroppen behöver. LCHF fungerar lika bra om man äter ägg och mejerier så det går att vara vegetarian och äta LCHF. Spannmål, baljväxter och rotfrukter äter jag inte för att jag inte mår bra av det. Rotfrukter funkar, men inte i mängder, det blir för mycket kolhydrater för mig. Kött däremot är vi genetiskt anpassade för att äta eftersom det är och har varit vår basföda i miljontals år medan spannmål och baljväxter innehåller fytinsyra som gör att vi har svårt att ta upp näringen i den maten, den ger en hög glykemisk belastning. Spannmålet innehåller också lektiner (gluten) som irriterar tarmen och kan ge upphov till gasig mage, läckande tarm, tar sig in i blodet och ge upphov till autoimmuna sjukdomar som MS, fibromyalgi mm. Exorfinerna i spannmålet går in i hjärnan, förbi blodhjärnbarriären och fungerar som en opiat. Det är därför så många är bröd- och pastaberoende och inte kan vara utan det.

Så åter till skatten. Det är en bra idé att höja skatten på kött med dålig kvalité och kött som är importerat. Inte för att jag vill att vi skall sluta äta kött. Jag vill att vi skall sluta äta eller minska vår konsumtion av dåligt kött. Kött som är producerat med dålig djurhållning där djuren får både antibiotika och fel sorts mat och bara står inne i ett trångt bås och kött som är producerat långt, långt bort. Sätter man en skatt på det dåliga köttet gör det förmodligen att folk äter mindre dåligt kött och hellre köper närproducerat, ekologiskt, kravmärkt och naturbetat. Fler bönder i Sverige kommer då se en chans och möjlighet att kunna överleva på en hälsosam, djurvänlig och miljövänlig köttproduktion. Vet man dessutom med sig att köttet är kvalitétskött så köper man hellre det till samma pris som det dåliga köttet. Det hade varit en vinst för både djurhållningen, miljön och våra kroppar. Så jag är positiv till skatt på matvaror som jag anser vara dåliga och mindre bra för oss. Allt för att folkhälsan skall bli bättre!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min son och en häst. (Innan LCHF med tanke på festisen. Men jag gillar bilden i övrigt.)

18 Kommentarer

  1. Jonas Colting har skrivit väldigt bra om detta ämne på sin blogg:
    http://coltingblogg.com/2013/01/23/mer-kott-och-battre-kott-saxat-fran-cornucopia/

  2. ”Det är en bra idé att höja skatten på kött med dålig kvalité och kött som är importerat.”

    Problemet är väl att EU förbjuder att vi i lag missgynnar andra EU-länders chanser att sälja sitt kött här. Danmark har sämre djurhållning, Irland likaså. Men de är båda EU-länder.

  3. Ingen köttskatt tack!

  4. Jag tycker att du missar hela poängen med mailet. Hon undrade hur du ser på miljöpåverkan också vilket du lämnade ganska osagt i min mening. Visst är vegetarisk kost inte hela lösningen på problemet. Men i och med en lchf-kost där man mer eller minsta utesluter spannmål ökar man väl någonstans? Antar att det för många ökas på köttintaget. Problemet här är inte bara transporter och dålig djurhållning utan också det faktum att djuren medan de föds upp under ett antal år lever på jordens resurser och vi föder upp många fler djur än vad som normalt skulle funnits. En köttskatt kan bidra till klimatarbete osv. Det finns mycket att diskutera inom ämnet och jag skulle gärna se en debatt. Peace

    • Nej inte om du hade vetat vad LCHF står för. Man ökar inte köttkonsumtionen. Exakt samma mängd som Livsmedelsverket rekommenderar. LCHF betyder att man tar bort kolhydrater och lägger till fett. Fett blir man snabbare mätt på än på kolhydrater och äter därför mindre mängd mat vilket borde vara ännu bättre för miljön.

      • Så SKA det vara ja, men köttkonsumtionen i sverige har ju ökat i takt med att LCHF spridit sig. Antagligen för att folk missförstår LCHF, inte räknar så noga eller köper lyxigare mat när de drar ner på godis och sånt och då köper kött som ju är dyrt. Det är därför jag associerar LCHF med ökad köttkonsumtion; för att det verkar vli så för många. Det är ett problem.

        • Va? Vad har du för bevis på att LCHF har gjort att köttkonsumtionen har ökat? Sen 1984 har köttkonsumtionen ökat med 71% och LCHF har varit hett i två år. Att säga att den köttkonsumtionen är LCHF:arnas fel tycker jag är en väldigt konstig slutsats att dra. Dessutom äter inte LCHF:are mer kött än någon annan. Kött har blivit billigare och det är därför folk äter mer kött.

  5. Människan, homo sapiens, har bara funnits i drygt 200.000 år, så vi har inte ätit kött i miljontals år.

    • Den människoliknande apan som vi stammar från som heter Homo har funnits i 5-7 miljoner år.

  6. Äter dina barn också LCHF?

    • Ja de äter samma mat som mig och min sambo men de äter frukt också. På förskolan får de glutenfri mat.

  7. Självklart ska man gynna lokala producenter, dels för miljön och dels för den nationella ekonomin. Dock anser jag att man ska öka de tullfria importkvoterna för kött och andra livsmedel från utvecklingsländer. Många länder i södra Afrika till exempel har utmärkt kött att exportera (ekologiskt osv), genom att sänka tullavgifterna lönar det sig att importera så långt bortifrån. Norge till exempel är inte självförsörjande vad gäller kött och har ett avtal med länder i södra Africa (rättare sagt SADC-gruppen) som får exportera sitt kött tullfritt, vilket hjälper dessa uländer och stärker deras inhemska livsmedelsindustri.

    Dessutom, man kan helt enkelt inte bara komma med påståenden om att det är bättre för miljön att konsumera lokal producerad mat, det är inte transporten som är avgörande vad gäller miljöpåverkan utan själva produktionen. Läs gärna tillexempel ”Food-Miles and the Relative Climate Impacts of Food Choices in the United States” C H R I S T O P H E R L . W E B E R * A N D H . S C O T T M A T T H E W S Department of Civil and Environmental Engineering and
    Department of Engineering and Public Policy, Carnegie
    Mellon University, Pittsburgh, Pennsylvania

    ”We find that although food is transported long distances in general (1640 km delivery and 6760 km life-cycle supply chain on average) the GHG emissions associated with food are dominated by the production phase, contributing 83% of the average U.S. household’s 8.1 t CO2e/yr footprint for food consumption. Transportation as a whole represents only 11% of life-cycle GHG emissions, and final delivery from producer to retail contributes only 4%. Different food groups exhibit a large range in GHG-intensity; on average, red meat is around 150% more GHG-intensive than chicken or fish. Thus, we suggest that dietary shift can be a more effective means of lowering an average household’s food-related climate footprint than “buying local.” Shifting less than one day per week’s worth of calories from red meat and dairy products to chicken, fish, eggs, or a vegetable-based diet achieves more GHG reduction than buying all locally sourced food.”

    http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/es702969f

  8. ”Spannmålet innehåller också lektiner (gluten) som irriterar tarmen och kan ge upphov till gasig mage, läckande tarm, tar sig in i blodet och ge upphov till autoimmuna sjukdomar som MS, fibromyalgi mm.”

    Intressant uttalande med tanke på att det inte ens är vetenskapligt säkerställt vad MS uppstår på grund av. Var finner du stöd för detta?

    • Det finns mycket som inte är klarlagt och forskat på men många med MS som har börjat med LCHF har blivit bättre. Läs det här tex: http://www.kostdoktorn.se/kan-man-bota-ms-med-riktig-mat/

      När tarminnehåll tar sig ut i blodet där det absolut inte skall vara som kan ske när lektiner gör hål på tarmen, så börjar kroppen att försvara sig mot det okända och angriper sig själv vilket gör att autoimmuna sjukdomar uppstår. Läs mer här: http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=1481

      Jag hoppas att det forskas mer på det här för min mormor dog i förtid av en autoimmun sjukdom och det önskar jag ingen.

      • Vad gäller MS finns det en hel del forskning som, beroende på hur man vill tolka den, säger att man ska äta mer eller mindre av olika saker.

        Det du säger är sant. Dock vet man inte vad MS beror på. Vissa hävdar att det är stress, andra brist på D-vitamin. En del hävdar att spannmål är dåligt, andra att en operation om ger bättre syresättning i hjärnan är lösningen. Alla sätt är bra så länge de funkar för enskilda individer, lite som bantningsmetoder.

        Jag har tagit del av det du säger, men samtidigt finns det forskning som tyder på att just kött är boven. Om detta är mer sant än din teori som orsak till att autoimmuna sjukdomar uppstår vet jag inte.

        ”Enligt de senaste rönen talar man om multipel skleros som en rubbning som innebär att immunsystemen reagerar fel (automimmun sjukdom). Man känner inte till själva orsaken till denna rubbning. Inflammatoriska celler lagras på något sätt i blodkärlen i barriären mellan blodet och hjärnvävnaden. Dessa celler producerar inflammatoriska substanser som rubbar barriären mellan blodet och hjärnvävnaden. Nervernas isolerande hölje (myelinet) angrips av inflammationen, vilket resulterar i bestående nervskador. Man har länge känt till att näringsfaktorer – framför allt näringsfetter – har effekt på inflammatoriska processer. Omvandlingen av arakidonsyra till inflammatoriska substanser reduceras av vissa fetter (omega 3-fettsyror). Arakidonsyror finns enbart i animalisk mat. Om de intas i för stora mängder kan de intensifiera den inflammatoriska processen.”

        Vad jag vill ha sagt, och då har min sambo MS, så hade vi älskat om det fanns EN sanning. Tyvärr finns inte det. Allt är teorier och att säga, med stort självförtroende i sitt uttalande, att MS beror på en viss kost tycker jag är ett lite väl starkt påstående.

        • Bra svar Eric, höjde på ögonbrynen rejält när jag läste samma mening. Jag tycker faktiskt det är hemskt att skriva en sån sak som att det vore fakta. Det är att spotta MS-sjuka i ansiktet att säga att det är pga att dom har ätit fel kost dom är sjuka utan att ha kött på benen. Jag tror kost är en viktig del av all behandling och det är jättebra att informera om det finns något som folk har blivit hjälpta av, men man får inte framställa det som fakta.

          • Då har du missuppfattat mig. Jag menar inte att kosten är hela orsaken men kan vara en del av den. Jag menar inte att spotta på någon och jag hoppas inte att du menar att spotta på mig heller.

            Trevlig helg! :)

            • Det gör jag absolut inte. Jag äter själv lågkolhydratskost och tycker precis som jag skrev att det är jättebra att sprida berättelser om att folk med olika besvär har blivit hjälpta av att lägga om kosten. Det är dock stor skillnad mellan att göra det och slänga fram såna där påståenden som att det vore fakta.